Sağlıklı İletişimin Kuralı Niyet

Eskiden, çok eskiden çok uzak diyarlardaki bir ülkenin padişahı bir rüya görür. Rüyasında bütün dişleri birbiri ardına dökülür. Rüyası nedeniyle çok üzülür ve rüya yorumcusu ulemaları huzuruna çağırtır. Ulema padişahın rüyasını büyük bir dikkatle dinler ve konuşur. “Padişahım size bir iyi bir de kötü haberim var. Rüyanızda dişlerinizi kaybettiğiniz gibi, gerçek hayatınızda da tüm ailenizi birbiri ardına kaybedeceksiniz.’’ Bu üzücü yorum padişahı kızdırır. Söyleyecek başka şeyi olmayan rüya yorumcusu ulema, padişahın emriyle zindana atılır. Padişahın üzüntü ve merakı devam eder.

Ülkeye tekrar duyurular yapılır.

Çelen bir rüya yorumcusu ulema, padişahın huzuruna çıkar. Padişahın rüyasını dikkatle dinler.

“Padişahım size iyi bir haberim var.

Bütün aile bireyleriniz içinde en yaşlısı en uzun ömürlüsü siz olacaksınız.”

Padişah çok sevinir, rahatlar. Ulemayı hediyelerle ödüllendirir. Vezir buna çok şaşırmıştır. Ulemaya, “Senin söylediklerin bir önceki zavallıdan farklı değildi. Neden o ceza alırken sen hediyelerle ödüllendirildin” diye sorar. Ulema yanıtlar; “Haklısın. İkimiz de aynı rüyayı yorumladık. Ama önemli olan ne değil, nasıl söylediğindir.”

Sağlıklı İletişim Niyetle Başlar

Aile hayatımızda eşimiz ve çocuklarımızla kurduğumuz iletişimde de önemli olan nasıl söylediğimizdir. İletişimde nasıl söylediğimiz kadar, sesimizin tonu ve beden dilimiz bir bütündür. Farklı kültür ya da yörelerden yapılan evliliklerde yaşanan anlaşmazlıkların kökeninin bu olduğu sanılmaktadır. Oysa aynı kişiler zaman zaman kendi aileleri, kardeşleri, hatta kendilerini yetiştiren anne babaları ile de çatışma yaşayabilirler. Bu gösteriyor ki iletişim çatışmaları sebebe değil, kişilere bağlıdır. İletişimi bir terazi gibi düşünelim. Düşüncelerimizi bir kefeye, duygularımızı diğer kefeye koyduğumuzda terazi dengeyi bulur. Günlük iş hayatı, sosyal görevler, bireysel ve aile sorumluluklarımız; fiziksel yorgunluk yanında zihinsel olarak da yorgunluğa da sebebiyet vermektedir. Zihinsel yorgunlukta karşımızdaki kişi ister düşüncelerini, ister duygularını paylaşmış olsun anlaşılmaz. Anlaşılmamak kişide stres ve öfke yarattığı gibi, bulaşıcı olan öfke, karşı tarafa da çok rahatlıkla sıçrayabilir.

Sağlıklı İletişimin Temeli
•Gerek evlilik hayatında gerekse iş ya da sosyal yaşantımızda önemli kararların alınmasındaki iletişim için doğru zaman önemlidir. Zamanlama kadar bazen bir sohbete eşlik eden bir fincan kahve ya da bir bardak çay ortamın havasını değiştirebilir.

•iletişimin en temel kuralı; tüm zaman ve ortam mükemmel olsa bile dinlemedir. Kendimizi dinlenmediğinde nasıl hissediyorsak, karşı tarafa da bunu hissettirme-meliyiz.

•Konuştuğumuz konu ya da sohbet paylaşım olabilir, bilgilendirme olabilir. Karşı tarafın ilgi ve bilgisi sohbeti anlaşılabilir ve samimi kılar.

•Aile içinde olan sohbetler genellikle paylaşım amaçlıdır. Düşüncelerimiz çok önemli fakat sürekli düşüncelerin paylaşılması, iletişimi çıkmaza sokar. Konuşmalarımızda; Bence;....Sence;.... Bana göre;... Sana göre;.... Zaten;.... Hep;.... Her zaman;.... Kelimelerini çok sık kullanmamız karşı tarafı suçlama ve karşı tarafın kendisini yetersiz hissetmesine neden olacaktır. Kendisini yetersiz hisseden kişi gücünü başka bir davranıştan tamamlar. Ya hiç dinlemez ya da kalkıp gider.

•İletişimde niyet önemlidir. Amacımızın ve neye ihtiyacımız varsa onu ifade etmeliyiz. Ne hissediyorsak onu paylaşmalıyız. Kimse bizim ne hissettiğimizi, ifade etmediğimizde anlamak zorunda değil. Ya da anlamadığında suçlamayı hak etmez.

•Eşler arasında yaşanan olumsuz iletişim anlarında ya da sonrasında; “Onun neye ihtiyacı vardı?” sorusuna cevap aramalıyız. Böyle söyleyerek, böyle davranarak neye ihtiyacı var. Karşı tarafın ihtiyacını yorumlamadan, suçlamadan en doğrusu gözlemimizi ona aktardığımızda, karşı taraf kendisinin anlaşıldığını düşünür.

•Aile içinde iletişim; insana ulaşmanın gönülden olan yoludur.

Sağlıklı İletişim Niyetle Başlar


Sohbet Zamanı 
Eşimi / çocukları kızdıran cümleler neler? Eşimin / çocuklarımın duymak istediği cümleler neler? Beni kızdıran cümleler neler? Benim duymak istediğim / ihtiyacım olan kelimeler: Dilerseniz tek başınıza ya da tüm aile bu soruları bir kâğıda yazın ve cevaplayın. Hepinizin görebileceği şekilde bir yere asın. Sağlıklı iletişim niyetle başlar. Niyetiniz samimi olsun.
Mehmet Turan Felek

Merhabalar. Ben Kısaca: Metufe, Uzunca: Mehmet Turan Felek. 1988 Yılında Kayseri Kocasinan İlçesinde Dünyaya Gelmişim. 2016 Yılından Bu Yana Kurumsal Turizm Sektöründe Çalışmaktayım. Şahsım Hakkında Daha Detaylı Bilgi için Hakkımda Sayfama Göz Atabilir, Dilersen Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski