Mutlu Bir Evliliğin Püf Noktaları

İster geleneksel ister modern yöntemlerle kararlaştırılsın, evlilik, hayat yolculuğunda kritik kavşaklardan, karar verilirken dikkat edilmesi gereken en önemli kararlardan biridir. Peki, bu kararı verirken nasıl bir yol izliyoruz? Evliliğin ömrü, kalitesi, hangi yolu tercih edince daha kalıcı ve mutlu edici hale geliyor? Daha çok rastlantı sonucu tesadüflerle bir araya gelmişliğin diğer adı aşk evliliği mi? Kâr zarar dengesini gözeterek yapılan mantık evliliği mi? Yoksa geleneksel usullerle devam ettirilen görücü usulü evlilik mi? Hangisi? Hangi yol daha sağlıklı? Bu ve daha çok fazla soruyu Yıldırım Belediyesi Evlilik ve Aile Okulu Aile Danışmanı Murat Ercan şöyle cevaplıyor...

Dünyada ve ülkemizde genelde aşk, mantık ve görücü usulü üzerinden bir araya gelmeler/birlik-telikler yaşandığına şahit oluyoruz. Okul, işyeri, arkadaş ortamı ya da başka bir şekilde birbirleriyle tanışarak konuşmaya başlayan ve ortak özelliklerini fark edip, birbirleriyle çok iyi anlaşabileceklerini anladığını zanneden iki insanın, flört döneminden sonra hayatlarını birleştirdiği, mutluluğun ön planda olduğu aşk evliliği... Bu tür bir evlenme şeklini seçen çiftler, aşklarını hayat yolculuğunda kar-şılaştıkları/karşılaşacakları tüm zorluklara karşı sığınacak bir liman olarak görürler.

Aşk Tek Başına Yeterli Midir?
Çiftler tek zorlukları aşklarına sığınarak çözeceklerini zannederler de, aşktan kast edilen nedir? Ve aşk, tek başına evlilik gibi çok boyutlu bir ilişkinin uzun vadeli devam etmesi için yeterli midir? Sorusu üzerine yaşanan gerçeklikleri de düşünerek, tekrar düşünmek lazım... Çünkü çoğu kez aşkla şehvet, aşkla ilgi açlığından, içsel bir boşluktan doğan ilgi duyulma, sevilme ihtiyacı çoğu kez karıştırılıyor.

Mantık Evliliği
Mantık evliliği de yine birbirleriyle bir ortam vesilesi ile tanışan ya da arkadaşları tarafından tanıştırılan kişilerin sosyal durumlarını, çevrelerini, gelirleri- V ni, beklentilerini ve karşı taraftan olan isteklerini ortak paydada buluşturup, saygı çerçevesinde hayatlarını birleştirmelerine dayanan bir evlilik türüdür.

Bu tür evliliklerde asıl amaç maddi olarak sıkıntı çekilmeyecek şekilde, bir hayatın kurulması ve doğacak çocukların geleceklerinin güvence altına alınmak istenmesidir.

Görücü Usülü Evlilik
Görücü usulü evlilik de, aileleri tarafından evlenme çağına geldiği düşünülen gençlerin, çevreden birinin aracılığı sayesinde birbirleriyle evlenmesini gerçekleştiren bir evlenme şeklidir. Görücü usulü evliliklerde genellikle gelin ve damat önceden tanışmamıştır ve düğüne kadar birbirlerini tanıyacak çok az zamanları olur. Bu bağlamda aslında evlenen gelin ve damat değil, ailelerdir.

Mutlu Bir Evliliğin Püf Noktaları


Kimlere, Nasıl Hizmet Veriliyor?
Evlilik ve Aile Okulu’nda; evlilik yaşına gelmiş gençlere, yeni evlenmiş gençlere, mutluluğunu paylaşmak ve artırmak isteyen eşlere ve aile içi sorun yaşayan çiftlere, eğitim ve danışmanlık hizmeti veriliyor. Eğitimler cuma akşamları 19.00-21.00 saatleri arasında Mimar Sinan Mahallesindeki Barış Manço Kültür Merkezinde yapılıyor. Evlilik ve Aile Okulu’nda 2014-2017 yılları arasında toplamda 9 bin 728 kişiye eğitim semineri verildi.
Mehmet Turan Felek

Merhabalar. Ben Kısaca: Metufe, Uzunca: Mehmet Turan Felek. 1988 Yılında Kayseri Kocasinan İlçesinde Dünyaya Gelmişim. 2016 Yılından Bu Yana Kurumsal Turizm Sektöründe Çalışmaktayım. Şahsım Hakkında Daha Detaylı Bilgi için Hakkımda Sayfama Göz Atabilir, Dilersen Sosyal Medya Hesaplarımdan Beni Takip Edebilirsin.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski